Home Management & Strategie Leegstand door kortere verblijfsduur

Leegstand door kortere verblijfsduur

0
Leegstand door kortere verblijfsduur

De verblijfsduur in verpleeghuizen lijkt ieder jaar verder af te nemen. In 2015 was de gemiddelde verblijfsduur nog 14 maanden. In 2016 is deze al verkort tot 9 maanden, zo blijkt uit de cijfers van Actiz.

De verblijfsduur loopt fors terug en dat heeft een enorme impact op de productie en dus op de benodigde capaciteit. Zal de verblijfsduur nog verder afnemen naar nog maar 6 of zelfs 4 maanden? Dan heeft dat zeker invloed op uw bedrijfsvoering, marktpotentie, concept en het vastgoed.

Praktijkstudie: van tekort naar overschot

Wat betekent die kortere verblijfsduur precies? De afgelopen tijd berekenden wij voor verschillende zorgorganisaties het effect. De impact was enorm en gaf voldoende reden om na te denken over de gewenste fysieke capaciteit. Een voorbeeld van een zorgorganisatie met circa 1.200 verpleegplaatsen en ruim 60% marktaandeel. Op basis van 12 maanden verblijfsduur blijkt er een tekort van 350 plaatsen. De prognose op basis van 8 maanden laat echter een heel ander beeld zien. In plaats van een tekort, is er een overschot van maar liefst 400 plaatsen. De afbouw van het aantal ZZP-indicaties had al een impact op het vastgoed. De kortere verblijfsduur maakt de uitdaging nóg groter.

Vorig artikel Handleiding voor uitleg van onduidelijke bestemmingsplanregels
Volgend artikel Zorginfrastructuur 2018
Laura Seckel is werkzaam bij AAG en helpt daar zorgorganisaties om klantgerichte, onderscheidende concepten te ontwikkelen die waarde creëren voor klanten én de organisatie.Door zowel de organisatie als de omgeving te betrekken en met elkaar te verbinden, helpt Laura concepten te ontwikkelen die echt aansluiten op de ambities van de organisatie en inspelen op de vraag en ontwikkelingen in de markt.